Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbteig
- 300 g Weizenmehl, glatt
- 220 g Butter, in Stücken
- 120 g Staubzucker
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
- 1 TL Vanillezucker
- 1 Eidotter, groß
Cremefüllung
- 40 g Mandeln
- 100 g Zartbitterkuvertüre, in Stücken
- 80 g Staubzucker
- 80 g Butter, weich, in Stücken
- 2 TL Orangenschale, gerieben
Fertigstellung und Glasur
- Weizenmehl, glatt, für die Arbeitsfläche
- 300 g Wasser
- 200 g Schokoglasur, im Becher (Plastikdeckel entfernt, Alufolie verschlossen)
- Zuckerperlen, zur Dekoration
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 494 kJ / 118 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 11 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 0.6 g
Alternatywne przepisy
Vanillekipferl
2 Std.
Linzerkipferl
1h 50min
Haselnussbusserl
9 godz. 30 min
Kokosbusserl
1h 20min
Kardinalschnitten
3h
Schokofinger
1h 30min
Mohnkekse mit weißer Schokolade
1h 30min
Spitzbuben mit Eierlikör
10h 40min
Kokoskuppeln
2h 50min
Brabanter Knöpfe
1h 30min
Eva's Sachertorte
1h 40min
Linzer Augen
2h 10min