Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców

4.0 3 rating
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
3 porcje

Składniki

Sos z suszonych owoców
  • 380 g wody
  • 40 - 75 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¾ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • ¾ laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 kawałek skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), ok. 3 x 1 cm
  • 180 g suszonych owoców mieszanych, na kompot, np. moreli, gruszek, śliwek, jabłek, brzoskwiń, bez pestek i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (w równych proporcjach)
Placki z ricotty
  • 3 jajka
  • 330 g sera ricotta podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 140 g mleka
  • 140 g mieszanki mąk bezglutenowych uniwersalnej
    140 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • jogurt do podania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 339.3 mg
Białko 26.8 g
Kalorie 2768.1 kJ / 661.6 kcal
Tłuszcz 22.5 g
Błonnik 9.9 g
Tłuszcz nasycony 11.7 g
Węglowodany 95.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...