
Wersje kompatybilne
Maïs vapeur, mayonnaise au chipotle et salsa à la coriandre
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mayonnaise au chipotle
- 100 g d'huile d'olive vierge extra
- ½ lime
- 1 jaune d'œuf de gros calibre, à température ambiante
- 1 - 2 piments chipotle en sauce adobo, en conserve (non égouttés)
- ¼ c. à thé de sel selon le goût
-
15
g de crème sure
lub 15 g de yogourt nature
Salsa à la coriandre
- 115 g d'oignons en morceaux
- 15 g d'huile d'olive vierge extra
- ½ c. à thé de poudre de chili mexicaine (assaisonnement pour chili)
- ¼ c. à thé de sel
- 1 lime
- 20 brins de coriandre fraîche feuilles seulement
Maïs
- 680 g d'eau
- 3 épis de maïs sucrés épluchés, ébarbés et coupés en deux
-
10
g de pecorino râpé, pour le dressage (voir Conseil)
lub 100 g de fromage cotija émietté
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 324 kcal / 1356 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Węglowodany
- 20 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Sód
- 527 mg