
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g białej kapusty młodej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 g młodej marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na pół
- 80 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
- 15 g oleju
- 20 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 250 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki kminku, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g koperku, świeżego posiekanego
- 40 - 60 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 390.2 kcal / 1632.5 kJ
- Białko
- 14.2 g
- Tłuszcz
- 28.4 g
- Węglowodany
- 22.2 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Sód
- 1033.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarte buraczki do słoików (TM6)
2 godz. 30 min
Sałatka z buraków i papryki do słoików (TM6)
2 godz. 40 min
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 godz.
Duszona młoda kapusta z boczkiem
45 min
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM5)
45 min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Zupa botwinka
40 min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1 godz. 30 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min