
Urządzenia i Akcesoria
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM6)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
białej kapusty młodej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika700 g
-
młodej marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na pół200 g
-
cebuli przekrojonej pionowo na pół80 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę150 g
-
kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry150 g
-
oleju15 g
-
mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)20 g
-
wody250 g
-
liść laurowy, suszony1
-
kminku, mielonego (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
koperku, świeżego posiekanego10 g
-
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, patrz wskazówka)40 - 60 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
390.2 kcal /
1632.5 kJ
Białko
14.2 g
Tłuszcz
28.4 g
Węglowodany
22.2 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
8.4 g
Sód
1033.2 mg