![Jeera rice (Cumin rice - TM6) Jeera rice (Cumin rice - TM6)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/24DDBDD8-4013-4273-B32C-FDA93BE887E1/Derivates/5334027A-60A2-4FBC-B79D-C21223AE32B4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g brown onion, cut into halves
- 1 fresh long green chilli, plus extra to garnish
- 30 g ghee, melted
- 3 fresh curry leaves
- 5 g cumin seeds
- 1 cinnamon quill, broken into halves
- 2 - 3 whole cloves
- 300 g basmati rice
- 600 g water
- 10 - 20 g extra virgin olive oil
- 1 tsp sea salt
- 1 - 2 pinches saffron (optional)
- fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1653.2 kJ / 395.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 64.9 g
- Tłuszcz
- 12.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 484.6 mg
Alternatywne przepisy
Jeera rice (Cumin rice)
20min
Coriander chilli chutney
5 min
Onion Bhajis with Chilli Coriander Dip (TM6)
1h
South African yellow rice using rice mode
20min
Rava payasam (TM6)
50min
Rava payasam
50min
Potato Peratal
40min
Sambhar Masala
25min
Idli
15 godz. 40 min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1h 15min
Rasam
20min
Biryani-style rice
1 Std. 5 Min