![Pappadums with mint and coriander chutney Pappadums with mint and coriander chutney](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6953C721-F63D-4BB1-B4AE-2E2F48C12422/Derivates/A90FE0AD-B0E0-4B61-B8AF-4BF3C9168435.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pappadums
- 180 g water
- 400 g urad dal, whole or split, husks removed (see Tips)
- 1 tsp fine salt
- 1 tsp chilli powder
- 1 tbsp vegetable oil, plus 300-500 g extra for rolling and frying
Mint and coriander chutney
- 12 sprigs fresh mint, leaves only
- 10 sprigs fresh coriander, leaves only
- 1 fresh long green chilli, cut into halves and deseeded
- 1 tsp sea salt flakes
- 1 lime, juice only (approx. 20 g)
- 150 g natural yoghurt
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 479.1 kJ / 114.1 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 14.2 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 310.2 mg
Alternatywne przepisy
Fresh coconut chutney
10 min
Cucumber and mint raita
30 min
Coriander chilli chutney
5 Min
Baingan ka bharta
1 Std. 20 Min
Tamarind chutney
5 Min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Pilau rice
30 min
Amritsari dal
26h
Star anise and pistachio kulfi
24 Std. 20 Min
Aloo tikki
55 Min
Koththu roti
1h 5 min
Biryani
1h 25min