Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g cukru
-
1
czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) - 135 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
- 2 żółtka
- 410 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, bez białych błonek
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych (ok. 180 g)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1081.3 kJ / 258.4 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 34.9 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 25.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pączki pieczone
2u. 40min
Warkocze orzechowe
2 Std.
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 Std. 15 Min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 Std.
Meksykańskie zaplatane bułki
2 Std.
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2 Std.
Malinianki
2h 50min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55min
Warkocz makowy
2h 45min
Zawijane drożdżówki z serem
2u. 40min