![Strawberry champagne cake Strawberry champagne cake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/60160cd8-0ba1-4e1f-af66-0ab0a61f9f1f/Derivates/4aa1103a-eae2-471d-89bd-fdd8d84415bb.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strawberry and champagne jam
- 1 lemon, zested and juiced (20 g)
- 270 g strawberries (over-ripe strawberries are preferred)
- 100 g white sugar
- 100 g champagne
Roasted strawberries
- 500 g strawberries, hulled and cut into halves
- 75 g champagne
- 10 g caster sugar
Sponge
- butter, to grease
- ½ tsp bicarbonate of soda
- 1 tsp cream of tartar
- 80 g cornflour
- 30 g plain flour
- 130 g caster sugar
- 4 eggs, seperated, room temperature
- 1 tsp natural vanilla extract
- 2 tbsp hot water
- 300 g pouring (whipping) cream
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 986.1 kJ / 234.8 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Tłuszcz
- 10.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 92 mg
Alternatywne przepisy
Dark chocolate frosting
10min
Butterfly cakes
1h
Marshmallow icing
7 godz. 40 min
Almond shortbread biscuits
2h 10min
Fairy doll cake
2h 20min
Home-style sponge cake
2sa 30 dk
Chocolate cupcakes
1h 20min
Simple butter biscuits
3sa 20 dk
Too easy chocolate cake
50 dk
Basic chocolate cupcakes
40 min
Chocolate ganache
20 min
Basic vanilla cupcakes
35 min