Wersje kompatybilne
Lamb Meatballs, Minty Pea Houmous and Flatbreads
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pickled Red Cabbage
- 125 g red wine vinegar
- 10 g caster sugar
- 10 g fine sea salt
- 250 g red cabbage, cored, cut in pieces (5 cm)
Pea Houmous
- 500 g water
- 125 g frozen peas
- 5 g fresh mint, leaves only
- 240 g tinned chickpeas, drained, rinsed (1 x 400 g tin)
- 40 g olive oil
- 1 tsp fine sea salt
- 1 pinch ground black pepper
- 3 Tbsp tahini (see tip)
- 30 g lemon juice
Tahini Yoghurt Sauce
- 100 g plain yoghurt (see tip)
- 60 g tahini
- ¼ tsp fine sea salt
- 1 lemon, freshly squeezed juice only
Meatballs
- 2 garlic cloves
- 800 g lamb mince
- 2 medium eggs
- 2 tsp fine sea salt
- ½ tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground cumin
- 2 tsp smoked paprika
Flatbreads
- 175 g strong white bread flour, plus extra for dusting
- 250 g plain yoghurt
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp fine sea salt
- ½ tsp caster sugar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3765 kJ / 900 kcal
- Białko
- 41 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 53 g
- Tłuszcz nasycony
- 18 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 2326 mg
Alternatywne przepisy
Vietnamese-style Chicken and Cabbage Salad (TM6)
30min
Chicken Tikka Flatbreads
45min
Quick Flatbreads
20min
Lamb Burgers with Garlic Herb Mayo
1 godz. 15 min
Chicken Katsu Curry with Rice
1 godz. 40 min
Chilli Con Carne
35min
Butter Chicken
50min
Thai Peanut Chicken with Coconut Rice
1 godz.
Seared Sesame Steaks with Ginger Chopped Salad and Lime Couscous
35min
Smoky Couscous Salad
20min
Warm Halloumi, Walnut and Pomegranate Salad
45min
Chicken Shawarma with Moroccan Houmous and Chilli Sauce
2h 25 min