Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Creme de baunilha
- 500 g leite gordo
- 100 g açúcar
- 50 g farinha
- 5 gemas de ovo
-
½ - 1
vagem de baunilha, só as sementes
lub 1 c. chá de extrato de baunilha
Bolas
- 170 g leite
- 280 g água
- 15 g fermento de padeiro fresco, esfarelado
- 80 g açúcar
- 50 g manteiga cortada em pedaços
- 500 g farinha tipo 65 (12% de conteúdo proteico), mais q.b. p/ polvilhar
- 2 ovos
- ½ c. chá de sal
- 20 g sumo de limão (½ unid. aprox.)
- Óleo vegetal q.b. p/ fritar
- Açúcar em pó q.b. p/ polvilhar (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 unidade
- Kalorie
- 2003.6 kJ / 478.9 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 77.6 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.1 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 197.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Profiteroles
1 Std. 30 Min
Croissants recheados com creme de chocolate
3h
Éclaires com creme de caramelo e cobertura de café
2h
Bolo-rei escangalhado
6 Std.
Creme pasteleiro
15min
Pudim de laranja
5h
Bolas de Berlim
2 godz. 40 min
Caramelo líquido
35 Min
Francesinha
1 Std.
Creme de pasteleiro
15min
Pastéis de nata
45min
Pão com chouriço
1 Std. 30 Min