Zapečené brambory s květákem a parmazánem

Zapečené brambory s květákem a parmazánem

4.3 101 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porce

Składniki

  • 80 gramů parmazánu na kousky
  • 550 gramů vody
  • 750 gramů brambor oloupaných, na 2–3cm kousky
  • 800 - 900 gramů květákových růžiček
  • ½ čajové lžičky soli plus navíc na osolení brambor a květáku
  • 230 gramů másla na kousky
  • 2 čajové lžičky citrónové šťávy
  • 3 žloutky
  • ¼ čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1 - 1 ½ čajové lžičky kari (opcjonalnie)
  • 15 gramů hladká mouka
  • 200 gramů smetany, min. 30 % tuku
  • 100 gramů zakysané smetany, 12 % tuku
  • ¼ čajové lžičky mletého muškátového oříšku

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porci

Sód 1160.8 mg
Białko 21.5 g
Kalorie 3980.5 kJ / 950.8 kcal
Tłuszcz 77.8 g
Błonnik 8.3 g
Tłuszcz nasycony 48.8 g
Węglowodany 51.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...