Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tart base
- 125 g unsalted butter, plus extra to grease
- 250 g self-raising flour
- 60 g caster sugar
- 1 egg
- 1 tsp natural vanilla extract
- 8 plums, cut into eighths, stones removed
Custard filling
- 1 orange, zest only, no white pith
- 40 g caster sugar
- 220 g pouring (whipping) cream
- 2 eggs
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
Serving
- caster sugar, to sprinkle (optional)
- cream or ice cream, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1256 kJ / 299 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 181.7 mg
Alternatywne przepisy
Classic Polish 'tort'
2 Std. 25 Min
Five seed bread
1 Std. 50 Min
Rhubarb, orange and almond Cake
1 Std. 30 Min
Apple frangipane tart
1 Std. 20 Min
Quince crumble
1 Std. 25 Min
"Little house" slice
6h 30min
Pear and chocolate frangipane
2h
Chocolate and pear cake
1 Std. 30 Min
Edna's lemon curd teacake
40min
Chocolate miso eclairs
1h 45min
Tropical upside down pineapple cake
1 Std. 10 Min
Cherry and peach loaf
1 Std. 55 Min