![Elly Berryman's plum shortcake Elly Berryman's plum shortcake](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/982bc192-acf4-44a2-a163-ecdeb8bc5daf/Derivates/693df244-5ab6-4189-b7f2-522ff6280da8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tart base
- 125 g unsalted butter, plus extra to grease
- 250 g self-raising flour
- 60 g caster sugar
- 1 egg
- 1 tsp natural vanilla extract
- 8 plums, cut into eighths, stones removed
Custard filling
- 1 orange, zest only, no white pith
- 40 g caster sugar
- 220 g pouring (whipping) cream
- 2 eggs
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
Serving
- caster sugar, to sprinkle (optional)
- cream or ice cream, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1256 kJ / 299 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 29.1 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 181.7 mg
Alternatywne przepisy
Tear and share cinnamon scrolls with honey butter
50min
Spiced fruit loaf
2h 30min
Rhubarb, orange and almond Cake
1h 30min
Tropical upside down pineapple cake
1h 10min
Pear Frangipane
1h 30min
Mini herb and garlic pull apart bread
1hod. 35min
German cinnamon stars (Zimtsterne)
1h 30min
Ginger fluff
50min
Charlotte Russe
3 Std.
Macaroons
40 分钟
Delicious lemon pudding
55min
Tarte tatin
2小时