![Spiced panna cotta with orange gin jelly Spiced panna cotta with orange gin jelly](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f3eb4dc9-c4b5-4980-8de0-d9499b7160a3/Derivates/d0332520-93cc-4b25-8160-81ceedc8c36f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Panna cotta
- 2 titanium strength gelatine leaves
- cold water, to soak
- 600 g pouring (whipping) cream
- 30 g caster sugar
- 2 orange peel strips (4 cm), peel only, no white pith
- ½ cinnamon quill
- 5 juniper berries, lightly crushed
Orange gin jelly
- 2 titanium strength gelatine leaves
- cold water, for soaking
- 40 g caster sugar
- 80 g gin of choice (see Tips)
- 200 g orange juice, freshly squeezed (approx. 2 oranges)
- 2 orange peel strips (4 cm) peel only, no white pith
- ½ cinnamon quill
- 4 juniper berries, lightly crushed
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1700 kJ / 404.8 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 36.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 25.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pâtè with Riesling
3h
Speculoos
3h
Vanilla sauce (crème anglaise)
10 min
Prawn bisque with lemon myrtle (TM6, Andrew Fielke)
55 min
Choux pastry
2h
Beetroot and tequila cured salmon
24 Std. 20 Min
Café de Paris butter
25 Min
Chicken and port pâté
1h 30min
Poached salmon and beetroot blinis
45 Min
Beurre blanc
15min
Caramel chocolate mousse cake (TM6, Kirsten Tibballs)
28h
Panna cotta with rhubarb topping (George Calombaris)
25 godz. 15 min