![Beef Wellington (Ben) Metric Beef Wellington (Ben) Metric](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d9401686-a511-4913-9c5c-a1482b01ad25/Derivates/a265e533-9672-4f51-b0e1-adc177e02914.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beef Wellington
- 795 g beef tenderloin (2 pieces, 397.5 g ea.)
- 100 g extra virgin olive oil
- 60 g Dijon mustard
- 2 garlic cloves, peeled
- 45 g shallot, in pieces
- 395 g brown mushrooms, fresh
- 200 g button mushrooms, fresh
- 1 tsp salt, to taste
- ¼ tsp black pepper, ground, to taste
- 5 sprigs thyme, fresh, leaves only
- 8 slices prosciutto (approx. 100 g)
- 85 g pâté, softened (opcjonalnie)
- 2 sheets puff pastry
- 2 egg yolks, slightly beaten
- 1 tsp fleur de sel
Sauce
- 30 g olive oil
- 30 g butter, unsalted
- 200 g beef tenderloin, filet mignon, in pieces (4 cm)
- 12 black peppercorns
- 1 bay leaf, dried
- 3 sprigs thyme, fresh, leaves only, plus extra to garnish
- 755 g red wine, e.g. merlot or cabernet (1 bottle)
- 2 tsp red wine vinegar
-
500
g beef broth
lub 500 g water - ½ tsp salt
- 2 tbsp cornstarch
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3012 kJ / 720 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 17 g
- Tłuszcz
- 49 g
- Tłuszcz nasycony
- 15 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1510 mg
Alternatywne przepisy
Hollandaise sauce
15 min
Individual Beef Wellingtons with Red Wine Jus
2h 10min
Hollandaise Sauce
15 min
Nanaimo Bars
3 godz. 5 min
Hollandaise Sauce
15 min
Steak Tartare
15 min
Hollandaise sauce
15 min
Hollandaise Sauce
15 min
Beurre Blanc
20 min
Quick cheese soufflés
45 min
Beef Wellington (Ben)
10h 10min
Sirloin Steak with New Potatoes and Chimichurri
40 min