Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin

Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin

4.4 545 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
12 sztuk

Składniki

Bułeczki bao
  • mąki pszennej
    250 g
  • proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki
  • sody oczyszczonej
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • cukru
    1 szczypta
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • mleka
    15 g
  • wody
    125 g
  • olej sezamowy do natłuszczenia miski
Sos Hoisin
  • ząbki czosnku
    2
  • sosu sojowego
    150 g
  • masła orzechowego
    150 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    80 g
  • octu ryżowego
    40 g
  • oleju sezamowego
    50 g
  • przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
    2 łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
Farsz
  • ząbek czosnku
    1
  • cebul dymek ze szczypiorem (2 cebule dymki, ok. 30 g, pokrojone na 3 cm kawałki, 3 cebule dymki, pokrojone w ukośne plastry, do podania)
    5
  • oleju sezamowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i posmarowania bułeczek bao
    30 g
  • resztek mięsa, ugotowanego lub pieczonego, np. kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
    300 - 400 g
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • wody
    300 g
  • ogórka pokrojonego w słupki (3 x 0,5 cm)
    ½
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 5 mm plastry
    1
  • ziarna sezamu do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 220 kcal / 923 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 8.7 g
Węglowodany 22.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...