![Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/03428947-80EB-4A4C-933D-2F7DE9BCA9E8/Derivates/02c7cc8c-dd38-45df-ab51-aa458c26a537.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułeczki bao
- 250 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 15 g mleka
- 125 g wody
- olej sezamowy, do natłuszczenia miski
Sos Hoisin
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sosu sojowego
- 150 g masła orzechowego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 40 g octu ryżowego
- 50 g oleju sezamowego
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Farsz
- 1 ząbek czosnku
- 5 cebul dymek, ze szczypiorem (2 cebule dymki, ok. 30 g, pokrojone na 3 cm kawałki, 3 cebule dymki, pokrojone w ukośne plastry, do podania)
- 30 g oleju sezamowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma i posmarowania bułeczek bao
- 300 - 400 g resztek mięsa, ugotowanego lub pieczonego, np. kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 300 g wody
- ½ ogórka, pokrojonego w słupki (3 x 0,5 cm)
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, pokrojona w 5 mm plastry
- ziarna sezamu, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 923 kJ / 220 kcal
- Białko
- 11.9 g
- Węglowodany
- 22.6 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kokosowe bułeczki bao z indykiem hoisin
1h 20min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 Std. 40 Min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 Std.
Sos Hoisin
5min
Empanadas z wołowiną
3h 40 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 Std. 30 Min
Szarpana wieprzowina z tortillami Tex-Mex
1h 20min
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami BBQ i marynowaną cebulą
2 Std. 15 Min
Bułeczki bao z szarpanym indykiem
2h 20 min
Bułeczki bao z duszonym boczkiem i sałatką z czerwonej kapusty i orzeszków (Gua Bao)
1h 20min
Czosnkowe chlebki naan
30 Min
Zielone bao z szarpaną kaczką
1óra 45p