Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g aubergines (approx. 3-4)
- 1 garlic clove
- 50 g lemon juice
- 30 g tahini
- 2 Tbsp fresh parsley leaves
- ¼ tsp chilli powder (opcjonalnie)
- ½ tsp fine sea salt
- 1 Tbsp fresh parsley leaves, roughly chopped
- ½ Tbsp extra virgin olive oil, for drizzling, plus extra for brushing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 314 kJ / 76 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 3 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Sód
- 198 mg
Alternatywne przepisy
Aubergine Caviar (Moutabel)
55 min
Roasted Red Pepper and Walnut Dip (Muhammara)
1 Std. 10 Min
Baba Ganoush
1h
Red Pepper Dip (Muhammara)
30 min
Pea Gazpacho
4h 15min
Spinach and Ricotta Malfatti - Malfatti di spinaci e ricotta
45 min
Roasted Aubergine Salad with Tahini Dressing
45 min
Muhamara dip
5 Min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1 Std. 10 Min
Gazpacho
1h 15min
Sumac and Tahini Houmous
10 min
Aubergine Parmigiana - Parmigiana di melanzane
1h