Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ziaren pszenicy
- 400 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 220 - 280 g wody, ciepłej
- 40 g oleju
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
- pestki dyni, ziarna słonecznika lub siemię lniane, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1220.2 kJ / 291.6 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 49.6 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 448.7 mg
Alternatywne przepisy
Chleb musli
1 Std. 45 Min
Chleb pszenno-gryczany z garnka
2h 30 min
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Bułeczki orkiszowe
2h 30 min
Chleb z otrębami
1óra 35p
Chleb orkiszowy
1h 40 min
Chleb wiejski
2 Std.
Bułeczki jogurtowe
1h
Bułki grahamki
1h 5min
Chleb mieszany z ziemniakami
1 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40 min
Chleb pszenny
1 godz. 30 min