![Tarta z winogronami i galaretką Tarta z winogronami i galaretką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/942e80d9-c337-43a7-83f6-5f312930fbd2/Derivates/6fa437de-ac41-4ca4-93d8-622b453b2942.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kakaowy spód
- 130 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 185 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 60 g cukru pudru
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Galaretka porzeczkowa
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 300 g nektaru z czarnej porzeczki
Krem śmietankowy z mascarpone
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 200 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 40 g cukru pudru
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 220 g ciemnych winogron, bezpestkowych, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1655.8 kJ / 395.7 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 37.6 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.6 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 109.2 mg