![Focaccia dolce veneta (Fugassa) Focaccia dolce veneta (Fugassa)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/cd9ab386-4ed0-4502-9f0a-8922c82084c2/Derivates/b1ff1e78-0cde-4ef1-b068-f775956837f6.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lievitino
- 60 g di acqua
- 10 g di lievito di birra fresco
- 60 g di farina manitoba
- 5 g di zucchero
Impasto
- 150 g di zucchero
- ½ limone la scorza di arancia (senza la parte bianca) e il succo
- ½ arancia la scorza di arancia (senza la parte bianca) e il succo
- 3 uova
- 240 g di farina manitoba
- 200 g di farina tipo 00
- 100 g di burro a temperatura ambiente
- 5 g di sale
- 1 uovo, leggermente sbattuto
- granella di zucchero, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1149.2 kJ / 274.7 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 42.4 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 183.3 mg
Alternatywne przepisy
Panini alla zucca
4h
Frittelle all’uvetta
30 min
Fritole veneziane
2h 40min
Colomba al cioccolato fondente
50 мин.
Colomba ai mirtilli rossi e cioccolato bianco
1 godz.
Fugassa veneta
4h
Pinza
50 мин.
Pinza triestina
6h
Vellutata di asparagi bianchi e prosciutto crudo (senza glutine)
35 min
Colomba classica
6h 45 min
Zaleti
1 godz.
Treccia molisana pasquale
4h 30min