Pizza „słońce”

Pizza „słońce”

4.6 1.4K ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

Nadzienie
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 100 g salami pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
    100 g pasty ajvar
  • 1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
Ciasto
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 90 g oliwy z oliwek
    90 g oleju rzepakowego
  • 210 g wody
  • 1 jajko (opcjonalnie) roztrzepane, do posmarowania ciasta

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 951.3 mg
Białko 16.5 g
Kalorie 2000.3 kJ / 477.8 kcal
Tłuszcz 24.6 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 6.8 g
Węglowodany 50.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...