
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 100 g salami pokrojonego na kawałki
- 100 g szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
-
100
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 100 g pasty ajvar - 1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
Ciasto
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
- 10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
90
g oliwy z oliwek
lub 90 g oleju rzepakowego - 210 g wody
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 477.8 kcal / 2000.3 kJ
- Białko
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 24.6 g
- Węglowodany
- 50.1 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Sód
- 951.3 mg