
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 220 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 80 g mąki orkiszowej
- 15 g oliwy z oliwek plus ilość do natłuszczenia miski
- ½ łyżeczki soli
Wierzch
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 250 g sera żółtego pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
- 10 plastrów szynki
- 10 czarnych oliwek, bez pestek drylowanych, przekrojonych na pół
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 50 g żółtej papryki pokrojonej w paski
- 30 - 40 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
- 50 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 250 kcal / 1049 kJ
- Białko
- 13.2 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Węglowodany
- 25.4 g
- Błonnik
- 1.8 g