Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Schupfnudelteig:
- 800 g Pellkartoffeln, von mehlig kochenden Kartoffeln (evtl. vom Vortag), abgekühlt, in Stücken
- 220 g Mehl
- 1 TL Salz
- 1 Ei
Sauerkraut und Fertigstellung:
- 1 Zwiebel, halbiert
- 150 g Schinkenwürfel
- 50 g Butterschmalz
- 1 Apfel, geschält, in Stücken
- 1 Dose Sauerkraut (ca. 800 g), abgetropft, grob zerschnitten
- 250 g Weißwein
-
1
geh. TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
lub 1 Würfel Gemüsebrühe (für 0,5 l) - 100 g Wasser
- 10 Wacholderbeeren, zerdrückt
- 1 EL Weinbrand (opcjonalnie)
- Öl zum Anbraten
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1990 kJ / 476 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Błonnik
- 9.4 g
Alternatywne przepisy
Schupfnudeln mit Sauerkraut
1h
Semmelknödel
50 min.
Kartoffelschmarrn
45 min.
Saure Kartoffelrädle
1h 5 min.
Grießklößchen (Suppeneinlage)
25 min.
Wurstknöpfle (Bayern)
45 min.
Linsen mit Spätzle und Wiener Würstchen
1h
Brezelknödel mit Rahmsauerkraut und Leberkäse
1h
Gaisburger Marsch
1h 10 min.
Linsen mit Spätzle oder wahlweise mit Knöpfle
1h
Schupfnudeln
2h
Linsen, Spätzle und Würstchen
45 min.