![Focaccia di patate Focaccia di patate](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8D85B819-6D71-462E-8225-FB5A303F9140/Derivates/D7EC5258-8802-4DDA-A244-53B407E790DB.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Impasto
- 1770 g di acqua
- 100 g di patate pelate e a cubetti (1-2 cm)
-
12 ½
g di lievito di birra fresco
lub 2 cucchiaini di lievito di birra disidratato - 1 cucchiaino di zucchero
- 600 g di farina tipo 00
- 2 cucchiai di olio extravergine di oliva
- 15 g di sale
Ripieno
- 1 - 2 cucchiai di olio extravergine di oliva + q.b.
- 200 g di mozzarella a fette e ben strizzata
- 100 g di prosciutto cotto a fette
- 1 pomodoro ramato a fette (3-4 mm) fatte sgocciolare per 1 ora
- 2 - 3 pizzichi origano secco
- 2 filetti di acciughe sott'olio
Emulsione
- 20 g di olio extravergine di oliva
- 20 g di acqua
- 1 cucchiaino di sale
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2573 kJ / 615 kcal
- Białko
- 23.4 g
- Węglowodany
- 80.6 g
- Tłuszcz
- 24.4 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Focaccia croccante
2h 10min
Focaccia con patate e rosmarino
2h 35 min
Focaccia con salsiccia
1óra 50p
Panzerotti gustosi ai peperoni
1óra 50p
Focaccia alle melanzane
1óra 50p
Calzoni ripieni con verdure e prosciutto
2h
Pizza di patate alle verdure
2h
Focaccia a sorpresa
2h
Calzone
2 godz. 50 min
Focaccia classica ad alta idratazione
5h
Focaccia pugliese
1h 10min
Focaccia barese
2 godz. 55 min