![Lamb sfiha Lamb sfiha](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/50886804-6296-4E46-93FD-069447980D30/Derivates/c683a1d5-41f6-4dff-b837-027436144371.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g water
- 1 tsp extra virgin olive oil
- 1 tsp dried instant yeast
- 310 g baker's flour, plus extra for dusting
- 1 ¼ tsp salt
- 100 g pumpkin, cut into pieces (approx. 2 cm)
- 80 g red onion
- 1 garlic clove
- 2 tsp Aleppo pepper (see Tips)
- 1 vine-ripened tomato, cut into quarters
- ¼ tsp ground black pepper
- 400 g lamb mince
- fresh mint leaves
- 1 lemon, cut into cheeks, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 295 kJ / 70.3 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 8.9 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 109.3 mg
Alternatywne przepisy
Stuffed tomatoes
50min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4 Std.
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 godz.
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45min
Milk pudding (mouhallabieh)
15 min
Garlic dip (toum)
15 min
Spiced lamb flatbread
1 Std. 50 Min
Red lentil soup with cumin
55 min
Raw kibbeh
15 min
Samke harra
35min
Toum
15 min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35min