Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bread Dough
- 50 g milk
- 130 g water
-
1 ½
tsp dried instant yeast
lub 15 g fresh yeast, crumbled - 1 vanilla pod
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 tsp baking powder
- 1 medium egg
- 1 tsp caster sugar
- 1 tsp fine sea salt
- 15 g olive oil
Baharat Spice Mix
- 100 g white peppercorns
- 1 Tbsp ground nutmeg
- 1 tsp cloves
- 15 cardamom pods
- 2 tsp ground cinnamon
Spinach Filling
- 20 g lemon juice
- 100 g onions, quartered
- 20 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 tsp sumac (see tip)
- 1 tsp harissa paste
- 2 tsp fine sea salt
- 100 g water
- 600 g fresh spinach leaves
- 30 g pine nuts
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1333 kJ / 313 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 8 g
Alternatywne przepisy
Chicken Pastilla
1 godz. 25 min
Fatayer with Cheese and Mint
1h 5 min
Beans with beef in tomato sauce (fasouliah)
13 Std. 30 Min
Arabian ice cream
10hod. 25min
Spinach turnovers (fatayer)
1 godz. 25 min
Okra and meat stew (bamia)
1sa
Lentil puree (moujadarra)
1 godz. 25 min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2sa 30 dk
Chicken moghrabieh
1 godz. 25 min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40min
Moroccan Mint Tea
25 dk
Aubergine Caviar (Moutabel)
55 dk