Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bread Dough
- 50 g milk
- 130 g water
-
1 ½
tsp dried instant yeast
lub 15 g fresh yeast, crumbled - 1 vanilla pod
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 tsp baking powder
- 1 medium egg
- 1 tsp caster sugar
- 1 tsp fine sea salt
- 15 g olive oil
Baharat Spice Mix
- 100 g white peppercorns
- 1 Tbsp ground nutmeg
- 1 tsp cloves
- 15 cardamom pods
- 2 tsp ground cinnamon
Spinach Filling
- 20 g lemon juice
- 100 g onions, quartered
- 20 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 tsp sumac (see tip)
- 1 tsp harissa paste
- 2 tsp fine sea salt
- 100 g water
- 600 g fresh spinach leaves
- 30 g pine nuts
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1333 kJ / 313 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 8 g
Alternatywne przepisy
Aubergine Caviar (Moutabel)
55 min
Mouhallabieh (milk pudding)
4 Std. 30 Min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35min
Fatayer with Cheese and Mint
1h 5min
'Qamar el-din' juice
5 Min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Spinach turnovers (fatayer)
1h 25min
Red lentil soup with cumin
55 min
Chicken pastilla
1h 10 min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40 min
Moroccan Mint Tea
25 Min
Artisan Plant Pizza
35 min