Focaccia serowa z pomidorami
TM6 TM5

Focaccia serowa z pomidorami

3.4 (84 oceny)

Składniki

Ciasto

  • 2 - 3 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
  • 300 - 350 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ - 1 łyżeczka soli

Wierzch focacci

  • 2 pomidory (250-300 g), pokrojone w 3 mm plastry
  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g sera pecorino
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 2 - 3 szczypty oregano, suszonego
  • 4 łyżki grzanek, z podpieczonego chleba, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
656.5 kJ / 156.9 kcal
Białko
5.1 g
Węglowodany
18.3 g
Tłuszcz
7.6 g
Błonnik
2.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy