Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 2 - 3 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
- 300 - 350 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 100 g wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ - 1 łyżeczka soli
Wierzch focacci
- 2 pomidory (250-300 g), pokrojone w 3 mm plastry
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g sera pecorino
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 2 - 3 szczypty oregano, suszonego
- 4 łyżki grzanek, z podpieczonego chleba, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 656.5 kJ / 156.9 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 18.3 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
Alternatywne przepisy
Pissaladière - francuska pizza
1h 20 min
Scones z camembertem
45min
Focaccia z pastą serową z oliwkami
2h 10min
Tarta prowansalska
1h 15 min
Muffinki pomidorowe z serem feta
40min
Chrupiąca focaccia
2h 10min
Focaccia z brokułami i anchois
2h 15min
Mini focaccie
2h 5min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1h 40min
Szybkie zapiekane gnocchi z sosem pomidorowym
30min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45min
Tarta z serem pleśniowym
1h 35 min