Focaccia serowa z pomidorami

Focaccia serowa z pomidorami

3.4 93 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 2 - 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
  • 300 - 350 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 100 g wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ - 1 łyżeczka soli
Wierzch focacci
  • 2 pomidory (250-300 g), pokrojone w 3 mm plastry
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g sera pecorino
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 2 - 3 szczypty oregano, suszonego
  • 4 łyżki grzanek (opcjonalnie) z podpieczonego chleba, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Białko 5.1 g
Kalorie 656.5 kJ / 156.9 kcal
Tłuszcz 7.6 g
Błonnik 2.3 g
Węglowodany 18.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...