Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g Fleischtomaten
- 500 g frische rote Ribiseln
- 200 g roter Paprika, in Stücken (2 cm)
- 300 g Zwiebeln, halbiert
- 20 g frischer Ingwer, geschält in Scheiben (2-3 mm)
- 4 Knoblauchzehen, halbiert
- 40 g Olivenöl
- 70 g Tomatenmark
- 1 Msp. Nelken, gemahlen
- 1 Msp. Piment, gemahlen
- 1 Msp. Zimt, gemahlen
- 1 Msp. Kurkuma, gemahlen
- 3 - 6 Msp. Cayennepfeffer, gemahlen (siehe Variation)
- 2 TL Salz, unjodiert
- 60 - 80 g Apfelessig (mind. 5 % Säure)
- 50 g Zucker
- 800 g Wasser
- Wartości odżywcze
- na 1 Schraubglas
- Kalorie
- 1003 kJ / 239 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 12 g
Alternatywne przepisy
Powidl
8 Std.
Feigensenf
55 min
Himbeer-Zitronen-Gelee
55 min
Kürbis süß-sauer
1 Std. 25 Min
Apfel-Zwiebel-Schmalz
45min
Zwetschken-Heidelbeermarmelade & Apfel-Kürbismarmelade (XXL)
1h
Knoblauchgrundstock
1h
Pfirsich-Curry-Chutney
1h
Traubengelee
1h
Orangenmarmelade "Die Englische"
1 Std. 10 Min
Orangenpaste
30min
Heidelbeermarmelade
55 min