Fruchtiges Tomatenketchup

Fruchtiges Tomatenketchup

4.6 7 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 25 min
5 Schraubgläser

Składniki

  • Fleischtomaten
    900 g
  • frische rote Ribiseln
    500 g
  • roter Paprika in Stücken (2 cm)
    200 g
  • Zwiebeln halbiert
    300 g
  • frischer Ingwer geschält in Scheiben (2-3 mm)
    20 g
  • Knoblauchzehen halbiert
    4
  • Olivenöl
    40 g
  • Tomatenmark
    70 g
  • Nelken, gemahlen
    1 Msp.
  • Piment, gemahlen
    1 Msp.
  • Zimt, gemahlen
    1 Msp.
  • Kurkuma, gemahlen
    1 Msp.
  • Cayennepfeffer, gemahlen (siehe Variation)
    3 - 6 Msp.
  • Salz, unjodiert
    2 TL
  • Apfelessig (mind. 5 % Säure)
    60 - 80 g
  • Zucker
    50 g
  • Wasser
    800 g

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 Schraubglas

Białko 5 g
Kalorie 1003 kJ / 239 kcal
Tłuszcz 9 g
Błonnik 12 g
Węglowodany 31 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...