Elisenlebkuchen
TM6 TM5

Elisenlebkuchen

4.0 ( 221 ocen )

Składniki

Teig

  • 125 g Mandeln
  • 100 g Orangeat z.B. von Dr. Oetker
    lub 100 g Zitronat z.B. von Dr. Oetker
  • 2 Eier
  • 200 g brauner Zucker
  • 1 Pck. Vanillezucker z.B. von Dr. Oetker
  • 1 Pck. Weihnachts-Aroma z.B. von Dr. Oetker
  • ½ Fläschchen Rumaroma z.B. von Dr. Oetker
  • 1 - 2 Tropfen Zitronenaroma z.B. von Dr. Oetker
  • 75 g Haselnüsse, gemahlen z.B. von Dr. Oetker
  • 1 Msp. Backpulver z.B. Backin von Dr. Oetker
  • 30 Oblaten (Ø 7 cm)

Heller Guss

  • 150 Zucker
  • 1 - 2 EL Wasser, heiß

Dunkler Guss und Fertigstellung

  • 100 g Zartbitter-Schokolade in Stücken
  • 1 TL Öl

Wartości odżywcze
na 1 Stück
Kalorie
131 kcal / 521 kJ
Białko
2 g
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
17 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy