Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Batbout dough
- 320 g water
- 2 Tbsp sugar
-
20
g fresh yeast
lub 1 heaped tsp dried yeast (8 g) - 10 g olive oil, plus extra for greasing
- 250 g plain flour
- 80 g wholemeal flour
- 240 g semolina, durum wheat
- 1 ½ tsp fine sea salt
Lamb meatballs
- olive oil, for greasing and frying
- 4 garlic cloves
- 5 - 6 sprigs fresh mint, leaves only, to taste
- 600 g lamb meat for stewing, boneless, cut in cubes (2 cm)
- 2 ½ tsp hot paprika
- 2 tsp ground cumin
- 1 ½ tsp fine sea salt
- 1 tsp cayenne pepper
- ¼ tsp ground black pepper
- 6 - 7 sprigs fresh parsley, leaves only, to taste
- 600 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water
- 20 g sunflower oil
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4263 kJ / 1018 kcal
- Białko
- 46 g
- Węglowodany
- 111 g
- Tłuszcz
- 41 g
- Błonnik
- 11 g
Alternatywne przepisy
Pilau Rice
30 min
Potato, Tomato and Kofta Gratin with Pepper Sauce
1 Std. 35 Min
Piri Piri Chicken with Pickled Curry Beans
3h
Chicken Akhni
1h 30 min
Chicken Pastilla
1h 25min
Moroccan Chicken and Couscous
45 min
Middle eastern stuffed chicken
2h 25min
Pilau Rice
40 Min
Couscous with Chicken and Lamb
1 Std. 10 Min
Sfenj - Moroccan Doughnuts
2 Std. 45 Min
Chicken Tikka
4h 10 min
Naan Bread with Onion and Cumin
2 godz.