Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 dried red chilies
- 1 oz coriander seeds
- ½ oz cumin seeds
- 1 tsp ground turmeric
- 1 cinnamon stick
- 6 whole cloves
- 6 black peppercorns
- 1 tsp Kashmiri chili powder (see Tip) (opcjonalnie)
- 8 green cardamom pods
- 10 - 15 curry leaves (opcjonalnie)
- 4 garlic cloves
- 2 in. fresh ginger, peeled
- 1 red onion, quartered
-
2
oz oil
lub 2 oz ghee - 30 - 40 oz chicken thighs, skin on and bone in
- 14 oz canned diced tomatoes (approx. 1 can)
- 1 heaping tsp fine sea salt
- 3 oz coconut milk
- ½ - 1 oz chopped fresh cilantro
Steamed Rice
- 13 oz basmati rice
- 35 oz water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3226.6 kJ / 771.2 kcal
- Białko
- 34.9 g
- Węglowodany
- 64.2 g
- Tłuszcz
- 41.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 683.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 godz. 10 min
Lemon rasam
40min
Fragrant Chicken Curry
1 godz.
Chicken Garam Masala
50min
Fragrant Chicken Curry (Metric)
1 godz.
Butter Chicken
4 Std. 5 Min
Naan Bread
2 Std. 50 Min
Sambhar (Vegetable Dhall)
50min
Bombay aloo
40min
Biryani
1h 25min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Mild Thai Green Curry
50min