Pizza turecka Pide

Pizza turecka Pide

4.8 202 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typu 750 (patrz wskazówka)
  • 250 g ciepłej wody
  • 30 g oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ - 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
Nadzienie
  • 250 g jagnięciny lub wołowiny, bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ - 1 łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 - 75 g koncentratu pomidorowego
  • mąka pszenna chlebowa typu 750, ilość do oprószenia blatu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 434 kcal / 1820 kJ
Białko 18.2 g
Tłuszcz 14.5 g
Węglowodany 63.1 g
Błonnik 5.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...