
Urządzenia i Akcesoria
Pizza turecka Pide
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 sztuk
Składniki
Ciasto
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście1 pęczek
-
mąki pszennej chlebowej typu 750 (patrz wskazówka)450 g
-
ciepłej wody250 g
-
oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
świeżych drożdży pokruszonych20 g
-
cukru1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
nasion kminu rzymskiego¾ - 1 łyżeczka
Nadzienie
-
jagnięciny lub wołowiny, bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)250 g
-
papryki ostrej, mielonej½ - 1 łyżeczka
-
nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka
-
nasion kolendry1 łyżeczka
-
ziela angielskiego, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki250 g
-
ząbek czosnku1
-
zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki75 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
koncentratu pomidorowego50 - 75 g
-
mąka pszenna chlebowa typu 750, ilość do oprószenia blatu
-
czerwona cebula pokrojona w piórka, do dekoracji1
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
434 kcal /
1820 kJ
Białko
18.2 g
Tłuszcz
14.5 g
Węglowodany
63.1 g
Błonnik
5.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SMAKI WAKACJI I
10 Przepisów
Polska
Polska