Pizza turecka Pide

Pizza turecka Pide

4.8 202 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 sztuk

Składniki

Ciasto
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    1 pęczek
  • mąki pszennej chlebowej typu 750 (patrz wskazówka)
    450 g
  • ciepłej wody
    250 g
  • oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • nasion kminu rzymskiego
    ¾ - 1 łyżeczka
Nadzienie
  • jagnięciny lub wołowiny, bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
    250 g
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ - 1 łyżeczka
  • nasion kminu rzymskiego
    1 łyżeczka
  • nasion kolendry
    1 łyżeczka
  • ziela angielskiego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    250 g
  • ząbek czosnku
    1
  • zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    75 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • koncentratu pomidorowego
    50 - 75 g
  • mąka pszenna chlebowa typu 750, ilość do oprószenia blatu
  • czerwona cebula pokrojona w piórka, do dekoracji
    1

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 434 kcal / 1820 kJ
Białko 18.2 g
Tłuszcz 14.5 g
Węglowodany 63.1 g
Błonnik 5.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...