Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zalewa do peklowania
- 2000 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 40 g soli peklowej
- 1 szynka, wieprzowa (1000 g)
Ciasto chlebowe
- 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 250 g wody
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1768.9 kJ / 422.5 kcal
- Białko
- 34.6 g
- Węglowodany
- 47.5 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 1094.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Schab z Varomy
3u. 40min
Karkówka z cebulą
1 godz. 45 min
Polędwiczki wieprzowe na Varomie
2 godz. 15 min
Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów
1 godz. 40 min
Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
1 Std. 25 Min
Kiełbasa wieprzowa na Varomie
1 Std. 30 Min
Schab chrzanowy
2h 30 min
Rolada ze schabu
5 godz. 15 min
Schab gotowany na parze
1h 50min
Rolada mięsna
1 Std. 10 Min
Rolada z boczku z daktylami na Varomie
2h 30 min
Baleron z karkówki
50h 30min