![Seekh kebabs Seekh kebabs](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/72B75744-5134-4989-961A-36B44CEC18C8/Derivates/C0CE277A-F0C8-4A9B-AFA1-7B00F9D1A0F7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- water, for soaking
- 1 tbsp coriander seeds
- 3 tsp cumin seeds
- 10 sprigs fresh coriander, leaves, stalks and roots cleaned (see Tips)
- 5 sprigs fresh mint, leaves only
- 2 tsp garlic paste (see Tips)
- 2 tsp ginger paste (see Tips)
- 2 fresh green chillies, deseeded, trimmed and cut into halves
- 500 g lamb mince
- 1 egg white
- 50 g chickpea (besan) flour
- 1 tbsp garam masala (see Tips)
- 2 tsp salt
- olive oil, for brushing
- natural yoghurt, to serve
- 1 lime, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 604.5 kJ / 143.9 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 523.7 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala with saffron rice
4 godz. 40 min
Beef madras
1h 30min
Goan prawn curry
25min
Tamarind chutney
5min
Garam masala powder
5min
Tandoori chicken
45min
Parathas
1h 30min
Chicken korma
45min
Chicken tikka masala
1 godz. 10 min
Tandoori chicken
1 godz. 35 min
Chicken 65 and green chutney
1 godz. 5 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min