Urządzenia i Akcesoria
Lemon and Poppy Seed Battenberg Cake
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 slices
Składniki
Lemon Curd
-
lemon thin peelings of skin and 35 g juice1
-
granulated sugar75 g
-
unsalted butter diced50 g
-
egg yolks from large eggs2
Sponge
-
lemon thin peelings of skin only1
-
caster sugar175 g
-
unsalted butter soft175 g
-
self-raising flour175 g
-
large eggs3
-
baking powder1 tsp
-
fine sea salt1 pinch
Flavourings
-
pink food colouring gel
-
lemon juice1 tsp
-
poppy seeds2 Tbsp
Assembly
-
marzipan homemade320 g
Decoration
-
icing sugar plus extra for dusting50 g
-
lemon juice to taste1 - 2 tsp
-
edible cake decorations
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 slice
Białko
10.4 g
Kalorie
3030 kJ /
724 kcal
Tłuszcz
38.7 g
Węglowodany
83.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chocolate Bourbons
45min
Chocolate Fudge Cake
1h
Ben's Chocolate Cookies
40min
Mini Coffee Pecan Layer Cakes
55min
Quick puff pastry
2h
Meringue Ghosts
12h 25min
Chocolate Chip Cookies
50min
Mini Eccles Cakes with Potted Stilton
3h 40min
Clementine and Poppy Seed Buttermilk Scones
30min
Mini Iced Fingers
2h 10min
Cappuccino Cake
2h
Bakewell Tart
1h 50min