Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kibbeh
- 100 g brown onion, cut into halves
- 600 g lamb mince
- 2 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground fennel seeds
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 - 2 tsp sea salt flakes, to taste
- ½ tsp fresh ground black pepper, to taste
- 1 tsp dried chilli flakes (optional)
- 160 g fine burghul
- 80 g water
Filling
- 70 g cheddar cheese, cut into pieces (2 cm)
- 3 sprigs fresh mint, leaves only
- 30 g brown onion
- 20 g olive oil
- 50 g walnuts, cut into pieces
Green tahini
- 1 garlic clove
- 1 lemon, juice and zest, peeled into strips (1 x 4 cm), no white pith
- 8 sprigs fresh mint, leaves only (approx. 20 g)
- 120 g tahini
- sea salt flakes, to taste
- fresh ground black pepper, to taste
- 80 g water
Assembly
- vegetable oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 588 kJ / 140 kcal
- Białko
- 7.7 g
- Węglowodany
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 248.4 mg
Alternatywne przepisy
Tandoori chicken
1h 35 min.
Baba ghanoush
1h
Keftethes (Greek meatballs)
40 min
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
1 godz. 10 min
Baharat spice mix
5min
Chicken with rice
1h
Cachupa with pork and beans
Brak ocen
Spiced cauliflower pilau
20 min
Fish soup
40 min
Toum
15 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min
Lemon and herb salmon burgers with zucchini fries
55 min