Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pilaf
- 300 g basmati rice
- 1000 g water, plus extra for soaking
- 1 pinch saffron
- 1 tsp rose water
- 2 tsp salt
- 40 g ghee
- 4 fresh curry leaves
Tarka
- 60 g brown onion
- 60 g ghee
- 1 cinnamon quill
- 4 cardamom pods, seeds only
- 1 dried bay leaf
- 1 pinch ground nutmeg
Assembly
- 50 g roasted salted cashew nuts, cut into pieces
- 1 lemon, juice only (approx. 40 g)
- 1 tsp salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 911.9 kJ / 217.1 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 15.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 859.4 mg
Alternatywne przepisy
Cucumber and mint raita
30 min
Parathas
1h 30min
Garlic and coriander naan
1h 30min
Pilau rice
30 min
Coriander chilli chutney
5min
Spiced coriander prawns
25min
Peanut chutney
10min
Biryani
1h 25min
Star anise and pistachio kulfi
24h 20min
Potato karakari
50min
Jeera rice (Cumin rice)
20 min
Bhuna gosht
1 Std. 20 Min