Kawowe inspiracje

Poznaj tajemny składnik i odmień swoje potrawy, nadając im zupełnie nowy aromat.

Gotowanie z kawą

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów serwowanych do posiłków lub w przerwach pomiędzy nimi. Dzięki nutom karmelu, owoców i czekolady ożywia podniebienie już po jednym łyku. Za wyjątkiem spożywania jej w tradycyjny sposób, istnieje więcej sposobów na wykorzystanie słodkiego i dymnego aromatu tego znakomitego eliksiru.

Kawa może wzbogacić smak każdej potrawy, od obiadów po desery, dodając ziemistego aromatu mięsom i marynatom lub nadając słodko-gorzkie nuty słodkim wypiekom. Z kolei użycie fusów kawy do koktajli i smoothie pozwala nadać im kofeinowe wzmocnienie, ograniczając odpady w duchu zero waste.

Magiczne właściwości marynowania

Wystarczy dodać kilka łyżek kawy do marynaty, aby zmiękczyć wołowinę i wzbogacić potrawę o wyjątkowy akcent. Ze względu na karmelowe nuty, kawa to także doskonały dodatek do sosu barbecue lub grillowanego kurczaka.

Dawka kofeiny o poranku

Wzbogać swoje śniadanie o kawową nutę smakową i zaserwuj sobie zastrzyk energii wraz z pierwszym posiłkiem. Poniżej kilka propozycji, które możesz wykorzystać.

Śniadania i przekąski z kawową nutą

Użyj kawy jako do przyprawy

Po zmieleniu kawy w urządzeniu Thermomix® możesz wykorzystać ją jako przyprawę, która nada daniom efektowny akcent. Zmieszaj ją z solą, papryką i innymi ulubionymi przyprawami, a następnie wetrzyj w mięso przed grillowaniem np. wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny.

Nie ma nic lepszego niż świeżo zmielona kawa!

Urządzenie Thermomix® łatwo zmieli ziarna kawy, co pozwoli Ci przygotować filiżankę kawy w dowolnym momencie! Wystarczy 30-60 s mielenia na obr. 9. Pamiętaj, aby ustawić czas w zależności od pożądanego stopnia zmielenia ziaren!

Wzbogać swoje desery mocą kawy

Jeśli lubisz smak kawy w słodkościach, dodaj do nich espresso. Wyrazisty smak palonej mokki sprawi, że uzyskasz luksusowy i aksamitny deser. Wystarczy niewielka ilość, aby wzbogacić brownie, ciasto czekoladowe i tiramisu o nutę ziemistego aromatu. Nie ograniczaj się jednak wyłącznie do wypieków, bowiem dodatek kawy znakomicie uzupełni smak kremów, lodów oraz innych deserów.

Rozkoszuj się smakiem

W codziennej filiżance kawy możemy odnaleźć łagodne nuty karmelu, cytrusów, kwiatów i owoców pestkowych. Zależnie od preferencji możemy delektować się wszystkimi wyrafinowanymi aromatami w kubku gorącego cappuccino lub szklance zimnego latte. Ponadto możemy eksperymentować z różnymi gatunkami ziaren i wariacjami smakowymi gotowego napoju, aby stworzyć pyszną i wyrazistą kompozycję.