Pulpety z ziemniakami w migdałowym sosie

5.0 1 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
2 porcje

Składniki

  • 750 g wody
  • 350 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • ¾ - ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ½ ząbka czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 35 g bułki tartej
  • 25 g mleka
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 30 g migdałów, blanszowanych
  • 35 g białego wina, wytrawnego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszoną

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1350.4 mg
Białko 33.8 g
Kalorie 2955.5 kJ / 706.4 kcal
Tłuszcz 42.7 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 10.6 g
Węglowodany 48.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...