Urządzenia i Akcesoria
Kofty z indyka z sosem tahini
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
Sos tahini
-
⅔ cytryn ekologicznej
-
40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
⅓ - ⅔ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 - 4 łyżki wody
Kofty z indyka
-
600 - 670 g mięsa z indyka, mielonego
-
40 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
-
1 ½ ząbka czosnku
-
20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g liści mięty, świeżych
-
40 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
1 ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ⅓ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
⅓ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
⅓ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek40 g orzechów pekan
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
393.8 mg
Białko
36.2 g
Kalorie
2237.7 kJ /
534.8 kcal
Tłuszcz
41.7 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Węglowodany
7.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Szybkie obiady VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Steki marynowane w kawie i sałatka z dressingiem owocowym
4 godz. 30 min
Wrapy tikka masala
40 min
Makaron z pesto z buraka (TM7)
25 min
Pulpety z ziemniakami w migdałowym sosie
1 godz. 20 min
Burgery z indyka z plackami ze spiralizowanych batatów (TM5)
1 godz.
Pikantny kurczak z komosą ryżową i sałatką
45 min
Włoskie kluski z ricotty (gnudi)
1 godz. 45 min
Makaron shirataki (konjac) z ricottą i indykiem
20 min
Wieprzowina vindaloo
4 godz. 15 min
Pulpety po myśliwsku
1 godz.
Wrapy karaibskie
35 min
Pad see ew (smażony makaron w sosie sojowym)
45 min