Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Levedura
-
30
g fermento de padeiro fresco
lub 1 c. chá de fermento de padeiro seco - 35 g açúcar
- 40 g água
- 50 g farinha tipo 65
Massa
- 500 g farinha tipo 65
- 50 g leite
- 35 g manteiga à temperatura ambiente
- 50 g açúcar, mais q.b. p/ polvilhar
- 20 g aguardente
- 4 ovos
- 1 pitada de sal
- Óleo q.b. p/ fritar
- Wartości odżywcze
- na 1 unidade
- Kalorie
- 624.6 kJ / 149.3 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 22.3 mg
Alternatywne przepisy
Bolo de Natal
1j 20 menit
Massa de pimenta dos Açores
5 min
Milho frito
24h
Sopa de tomate
30 min
Arroz de lapas
45 Min
Pudim de queijo e fiambre
50 menit
Minifolares
2 godz. 20 min
Malassadas de batata-doce
1 Std. 15 Min
Espécies de S. Jorge
1 Std. 15 Min
Barras de leite condensado e chocolate
1j
Queijadas da avó Cidália
1j 30 menit
Caracóis de canela
3h 35 min