Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g mixed dried fruit
- 50 g glacé cherries
- 50 g dried apricots, chopped into pieces
- 50 g glace ginger, cut into pieces
- 150 g sherry
- 230 g brown sugar
- ½ tsp ground nutmeg
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground cloves
- ½ tsp natural vanilla extract
- ½ tsp natural almond extract
- 14 tbsp Drambuie, or ginger wine (approx. 280 g)
- 150 g butter, plus extra for greasing
- 110 g full cream milk
- ½ tsp bicarbonate of soda
- ½ tsp sea salt
- 3 eggs
- 350 g plain flour
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2482 kJ / 591 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 105 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Sód
- 367.2 mg
Alternatywne przepisy
Sweet shortcrust pastry
1 godz. 50 min
Date and nut loaf
1h 20min
Citrus marmalade
2 godz. 20 min
Lemon or lime butter
15 min
Gluten free fruit mince pies
1 godz. 15 min
Fruity pear mince tarts
2 godz. 30 min
Sago plum pudding
28 Std. 15 Min
Fruity pear mince tarts
2 godz. 30 min
Shortcrust pastry
5 min
Festive fruit cake
30h 55min
Steamed ginger puddings
40 min
Red and green Christmas shortbread
2 godz. 20 min