Mee Siam Kuah

5.0 1 ocena
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 portions

Składniki

  • cooking oil
    70 g
  • prawn shell
    150 g
  • water
    1400 g
  • dried chillies desseded, soaked to soften
    40 g
  • onion
    300 g
  • garlic cloves
    3
  • shrimp paste (belacan)
    25 g
  • dried shrimp
    30 g
  • fermented bean paste (taucu)
    60 g
  • unsalted toasted peanuts
    15 g
  • tamarind paste
    2 tbsp
  • sugar
    5 tbsp
  • salt
    2 tsp
  • raw medium sized prawn deveined, deshelled
    300 g
  • rice vermicelli presoaked in water to soften
    300 g
  • bean sprouts (taugeh)
    130 g
  • fried tofu (tofu pok), cut in 4 pieces
    60 g
  • fresh chives
    20 g
  • fried shallots
    2 tbsp
  • limes cut in halves
    3
  • hard-boiled eggs cut in halves
    3

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 1702.9 mg
Białko 23.1 g
Kalorie 2362.2 kJ / 564.6 kcal
Tłuszcz 22.1 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Węglowodany 74.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...