Blueberry Cake with Cream Cheese Frosting and Lemon Curd

3.0 2 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 slices

Składniki

Cake
  • fresh blueberries
    120 g
  • medium eggs
    2
  • whole milk
    40 g
  • caster sugar
    90 g
  • lemon juice
    1 Tbsp
  • unsalted butter diced, plus extra, for greasing
    110 g
  • natural vanilla extract
    1 tsp
  • grated lemon zest
    1 - 2 tsp
  • plain flour plus extra, for dusting
    120 g
  • baking powder
    1 tsp
  • fine sea salt
    ½ tsp
  • water
    1200 g
Lemon Curd
  • caster sugar
    120 g
  • lemon juice
    80 g
  • unsalted butter diced
    60 g
  • medium eggs
    2
Cream Cheese Frosting
  • unsalted butter diced
    100 g
  • cream cheese
    150 g
  • lemon juice
    1 Tbsp
  • natural vanilla extract
    1 tsp
  • fine sea salt
    1 pinch
Assembly
  • fresh blueberries for garnishing
    30 g
    dried blueberries
  • lemon zest for garnishing
    2 tsp

Wartości odżywcze na 1 slice

Kalorie 418 kcal / 1748.7 kJ
Białko 5.6 g
Tłuszcz 29.6 g
Węglowodany 34 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 17.6 g
Sód 265.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...