Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g migdałów, blanszowanych
- 450 g marchewek, pokrojonych na kawałki
- 375 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 270 g oleju
- 6 jajek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
Dekoracja
- 250 g cukru
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- barwniki spożywcze, np. czerwony, zielony, żółty, niebieski i pomarańczowy
- draże czekoladowe, kolorowe, do dekoracji (ok. 200 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1109.6 kJ / 265.2 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 31.1 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 90.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladki adwentowe
2j 15 menit
Pieczone churros z sosem czekoladowo-kawowym
55 min
Naleśnikowe płatki śniadaniowe
40 min
Mini chlebki do koszyka wielkanocnego
2h
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1h 15 min
Kubusiowy sok domowy
30 min
Czekoladowe jajka z migdałami
3 Std. 15 Min
Wystrzałowe szaszłyki owocowe
30 min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 Std. 40 Min
Torcik w kształcie serca
1h 30min
Blok czekoladowy z czerstwym chlebem
5h 20 min
Babeczki nietoperze na Halloween
2h