Rendang Tok dengan Ketan Kuning

Rendang Tok dengan Ketan Kuning

5.0 1 ocena
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
6 porsi

Składniki

Ketan Kuning
  • beras ketan dibilas
    500 g
  • air
    1000 g
  • kunyit bubuk
    1 sdt
  • asam jawa tambah 2 sdm air panas, disaring
    2
  • garam
    2 sdt
  • daun pandan diikat simpul
    2
Rendang Tok
  • santan
    1250 g
  • garam
    2 ½ sdt
  • gula
    1 sdm
  • biji ketumbar
    2 sdm
  • biji jinten putih
    1 sdt
  • biji adas kering
    1 sdt
  • biji lada hitam
    1 sdt
  • cengkeh
    4
  • bunga lawang
    1
  • cabai kering buang bijinya, rendam hingga lunak
    15
  • bawang merah
    100 g
  • bawang putih
    2
  • jahe
    15 g
  • kunyit
    20 g
  • lengkuas
    20 g
  • serai bagian putih saja
    3 batang
  • air
    50 g
  • kelapa gongseng (lihat tips)
    100 g
  • daun salam
    2
  • daun jeruk purut
    5
  • minyak kelapa murni
    30 g
  • daging sapi paha depan potong dadu (5 cm)
    1000 g
  • daun ketumbar cincang, untuk hiasan
    1 tangkai

Wartości odżywcze na 1 porsi

Kalorie 1206 kcal / 5041 kJ
Białko 47 g
Tłuszcz 72 g
Węglowodany 103 g
Błonnik 11 g
Tłuszcz nasycony 57 g
Sód 1209 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...

Pokaż wszystkie