Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- 15 g Rapsöl, etwas mehr zum Einfetten
- 65 g Wasser, lauwarm
- ½ TL Salz
- 1 Spritzer Essig
- 40 g Haselnüsse, ganz
- 500 g Birnen, reif, geviertelt, entkernt
- 75 g vegane Margarine
- 75 g Semmelbrösel
- 35 g Zucker
- ½ TL Vanillezucker
- ½ TL Zimt, gemahlen
- ½ TL Zitronenschale, gerieben, von einer Bio-Zitrone
- ½ TL Zitronensaft, frisch gepresst
- 40 g Rosinen
Vanillesauce
- 500 g Mandeldrink (z.B. Ja! Natürlich Bio Mandeldrink ungesüßt)
- 30 g Zucker
- 1 TL Vanillezucker (siehe Tipp)
- 35 g Speisestärke
- 1 Kardamomkapsel
- 2 Prisen Kurkuma, gemahlen, für die Farbe (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1332 kJ / 319 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 331 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Germknödel mit Vanillesauce
1 Std. 10 Min
Cremige Brokkolisuppe mit Grünkern
35min
Schwammerlragout mit Semmelknödeln
1小时
Vegane Entenbrust mit Maroniknödeln und Apfelrotkraut (vegan)
8h 45min
Einfache Gemüsesuppe
40min
Veganer Liptauer
12 Std. 10 Min
Veganes Pilzgulasch mit Semmelknödeln
35min
Warmer Bohnenaufstrich mit gegrillten Paprikastreifen
13h 20min
Zucchinicremesuppe (XXL)
35min
Schnelle Tomatensuppe mit Basilikum
30min
Champignonsauce
30min
Weihnachtlicher Festtagsbraten mit Kürbispüree und Kohlsprossen (vegan)
1 Std. 50 Min