Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
- 50 g soli
- 4 - 6 ząbków czosnku (patrz wskazówka)
- 200 g wody
- 300 g octu, białego, 10%
- 150 g oleju
- 300 g cukru
- 2 - 3 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (patrz wskazówka)
- ½ - 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe, suszone (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2378.7 kJ / 568.5 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 76.2 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 3888.1 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z krojonych warzyw do słoików (TM6)
2h 45min
Ogórki w zalewie gyros (TM6)
6 godz. 30 min
Ogórki w pikantnej zalewie (TM5)
3 Std. 30 Min
Ogórki w zalewie curry (TM6)
25min
Pikle z krojonej cukinii (TM6)
48 Std. 25 Min
Pikle z krojonych ogórków (TM6)
48 Std. 20 Min
Mizeria do słoików (TM6)
2 godz. 25 min
Sałatka z kapusty do słoików (TM6)
4h 45min
Ogórki w zalewie gyros (TM5)
6 godz. 30 min
Ogórki w zalewie curry (TM5)
25min
Kiszone rzodkiewki (TM6)
72 godz. 30 min
Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM6)
2 godz. 30 min