Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g mleka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g cukru
-
40
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
Nadzienie
- 100 g herbatników maślanych
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 g orzechów laskowych, blanszowanych
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
- 50 g cukru
- 140 g mleka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 jajko
- mąka pszenna, do oprószenia
- 2 białka
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2006.9 kJ / 479.7 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 53.7 g
- Tłuszcz
- 25.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 98 mg
Alternatywne przepisy
Przyprawowa pasta z lubczyku
10min
Paluszki z serem i ziołami
40min
Langosze
1h 30 min.
Truskawkowe lassi
5 min
Gorąca czekolada z kawą zbożową
10min
Grzane piwo
15min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2h 50min
Serek ziołowy
48 Std. 15 Min
Chrzan z jabłkami
15min
Cappuccino czekoladowe
10min
Pasta marchewkowa
15min
Kubusiowy sok domowy
30min