Wieniec adwentowy
TM5 TM6

Wieniec adwentowy

3.7 (3 oceny)

Składniki

Ciasto

  • 150 g mleka
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 100 g herbatników maślanych
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 100 g orzechów laskowych, blanszowanych
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
  • 50 g cukru
  • 140 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • mąka pszenna, do oprószenia
  • 2 białka
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2006.9 kJ / 479.7 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
53.7 g
Tłuszcz
25.1 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Błonnik
4.5 g
Sód
98 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy