Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zwetschgenknödel
- 60 g Butter, kalt, in Stücken
- 10 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Prise Salz
- 60 g Weichweizengrieß
- 250 g Magerquark
- 1 Ei
- Salz zum Kochen
- Wasser zum Kochen
- 130 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 8 Zwetschgen, entsteint
Zuckerbrösel
- 100 g Butter
- 3 - 4 EL Zucker
- 100 g Paniermehl, selbst gemacht (siehe Tipp)
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 3047 kJ / 728 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 84 g
- Tłuszcz
- 37 g
- Tłuszcz nasycony
- 22 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 496 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marillenknödel "die Besten"
1h
Topfen-Marillen-Strudel
1 godz. 30 min
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1 godz. 10 min
Grießschnitten mit Heidelbeer-Kompott
2h
Apfelstrudel mit Vanillesauce
1 godz. 10 min
Birnen-Topfenstrudel mit Vanillesauce
2h
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 min
Scheiterhaufen
1 godz. 30 min
Rohrnudeln mit Pflaumen
1 Std. 50 Min
Zwetschkenknödel mit Butterbröseln
1h
Buchteln mit Pflaumenkompott
1 godz. 45 min
Germknödel mit Apfelfüllung und Zimtbutter
1 godz. 20 min