![Barbacoa de res con salsa borracha (Nuevo León) Barbacoa de res con salsa borracha (Nuevo León)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/60be10f4fa4762589ce7be6fd429ede6/Derivates/c73450cea19dfefff19f45a4d750e6a77ed12962.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
1
penca de maguey, mediana, en trozos del tamaño de la bolsa hermética.
lub hojas de plátano, las necesarias para cubrir la carne - 2000 g de cachete de res (labio o pescuezo), en trozos
- 1 cebolla blanca, mediana en rebanadas
- 4 - 5 dientes de ajo, pelados
- sal fina, la necesaria o al gusto
- 2500 g de agua
Salsa borracha
- 5 chiles guajillo, sin tallo, ni semillas
- 5 - 10 chiles de árbol secos, sin tallo, ni semillas
- 1000 g de tomate verde, (fresadilla o tomatillo), en mitades
- 200 g de agua
- 1 diente de ajo, pelado
- 1 ½ cdita de sal fina, o al gusto
- 120 g de cerveza tipo lager clara
- 1000 g de tortillas
- 2 cebollas, picadas, para servir
- 1 manojo de cilantro fresco, picado, para servir
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1474.8 kJ / 352.5 kcal
- Białko
- 24.2 g
- Węglowodany
- 31.1 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 265.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Birria de res estilo Jalisco
1hod. 45min
Salsa roja de molcajete
10 min
Chorizo norteño
30 min
Pozole verde con pollo (Black Diamond)
1h 30min
Salsa martajada
50min
Pozole Rojo
1h 30min
Cochinita Pibil Demo
15 Min
Frijoles puercos a mi manera
25min
Agua de Horchata
10 min
Pay de guayaba con almendras
4h 30 min
Carlota de limón
5hod.
Pollo con mole TM6
1h